Spodbujanje in vzdrževanje dojenja

Osnovni modularni tečaj in učna delavnica

Maribor, 15. – 17. junij 2017

Nacionalni odbor UNICEF-a Slovenija za spodbujanje dojenja in Ministrstvo za zdravje organizirata UNICEF-ov in SZO osnovni modularni tečaj ter učno delavnico o dojenju in laktaciji, na katerega ste vabljeni zdravstveni delavci in drugi zainteresirani. Še posebej vabljeno osebje Novorojencem prijaznih porodnišnic in Dojenju prijaznih zdravstvenih ustanov, ki kot ustanove nosijo posebno poslanstvo zaščite in spodbujanja dojenja, ter tiste zdravstvene ustanove, ki si želijo pridobit ta naziv.

Prijavi se na tečaj

Za prijavo na tečaj lahko izpolnite spletno prijavnico.


Prijavi se na tečaj

Ali natisnete prijavnico, ki jo izpolnjeno pošljete na UNICEF Slovenija, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana, za Polono Greif, po e-pošti: polona.greif@unicef.si, ali po fax-u: 01 583 80 81.


Komu je namenjen tečaj in učna delavnica?

To je študijska priložnost, namenjena:

  • zdravstvenemu osebju vseh porodnišnic,
  • patronažnim medicinskim sestram, ki prve na terenu prihajajo v stik z odpuščenimi materami in novorojenci,
  • drugemu osebju zdravstvenih domov,
  • osebju bolniških oddelkov,
  • osebju zasebnih zdravstvenih organizacij, ki želijo pridobiti naziv DPZU.

Namen in cilj tečaja

Pri spremljanju mamic in njihovih otrok od nosečnosti naprej je prehranjevanje otroka pomembno področje. Vedno več je zavesti o pomenu dojenja, neenotni pa so nasveti materam ob vzpostavljanju in nato ob vzdrževanju dojenja ter pristop pomoči materam, ki ne dojijo in prav tako potrebujejo ustrezno pomoč in pozornost.

Zdravstveni delavci v porodnišnici imajo matere v vedno krajši obravnavi, vendar postavijo pomemben temelj začetku dojenja, zato je njihovo znanje o dojenju izrednega pomena. S skrajšano ležalno dobo v porodnišnicah pa se je velik del svetovanja in pomoči materam prenesel na patronažno zdravstveno varstvo in otroški dispanzer, s čemer želimo z znanjem in tehnikami pomoči opolnomočit tudi osebje iz primarne zdravstvene ravni.

Cilj je jasen – vsi moramo govoriti čim bolj enotno, doseči želimo enotno svetovanje, pomoč nosečnicam in materam, razširiti in utrditi zdrav način prehranjevanja novorojenčkov, dojenčkov in malčkov ter da v občutljivem času prvih tednov po porodu ne povečamo nemira, zbeganosti in ne zmanjšamo samozavesti mladim materam in njihovim družinam pri vzpostavljanju uspešnega dojenja.

Le tako bomo lahko v dobro otrok in mater zaščitili izključno dojenje prvih 6 mesecev in nato ob ustrezni dopolnilni prehrani do 2. leta ali po želji še dalj. Udeleženci bodo spoznali tudi postopek za pridobitev naziva NPP in DPZU.


Kako bo potekal tečaj?

V Sloveniji podobni tečaji in delavnice niso več neznanka. Novo je nekoliko daljše trajanje in nekaj novih vsebin, ki jih je nujno poznati za uspešno vzpostavljanje in vzdrževanje dojenja in torej tudi pri vzdrževanju ustreznih principov in prakse NPP in DPZU. Nov je tudi modularni način organiziranja študija z enotnim osnovnim modulom ter nato dvema ločenima moduloma – z modulom za osebje porodnišnic in modulom za osebje ostalih zdravstvenih ustanov. Ostali udeleženci se bodo priključili tistemu modulu, ki bo najprimernejši glede njihovega delovnega okolja.


Program tečaja

Kaj še pridobijo udeleženci?

Dobili bodo licenčne točke, zbornik predavanj, ki služi kot priročnik kasneje pri delu z doječimi (in ne doječimi) materami in dojenčki, ter možnost aktivnega sodelovanja v razpravah, izmenjavo izkušenj, spoznavanje različnih načinov dela v ostalih porodnišnicah, zdravstvenih organizacijah in na terenu.


Kje bo organiziran tečaj in kolikšna je kotizacija?

Tečaj bo potekal v UKC Maribor, Ljubljanska ulica 5, 2000 Maribor od četrtka 15. 6. 2017 do sobote 17. 6. 2017.

Ministrstvo za zdravje je s sofinanciranjem tečaja omogočilo 50 % nižjo kotizacijo, z željo, da bi bil tečaj dosegljivejši. Kotizacija tako znaša 90 eur (z DDV) in vključuje udeležbo na predavanjih, učnih delavnicah in na praktičnih vajah, osvežitve v odmorih in kosilo.

Za prijavo na tečaj lahko izpolnite spletno prijavnico TUKAJ ali natisnete prijavnico, ki jo izpolnjeno pošljete na UNICEF Slovenija, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana, za Polono Greif, po e-pošti: polona.greif@unicef.si, ali po fax-u: 01 583 80 81.

Za več informacij lahko tudi pokličete na 01 583 80 78 (Polona Greif) ali pišite na polona.greif@unicef.si.

Prijave sprejemamo do zapolnitve razpoložljivih mest. Število udeležencev je omejeno.

Če se kljub oddani prijavi tečaja ne boste mogli udeležit, nam to čim prej sporočite ali še bolje: med sodelavci najdite zamenjavo. V kolikor se odjavite zadnje tri delovne dni pred tečajem, se, zaradi že nastalih stroškov, poravna 50 % kotizacije. V kolikor odjave ne sporočite, je potrebno poravnati celotno kotizacijo. Odjavo obvezno sporočite na e-mail polona.greif@unicef.si in ne preko telefona.


Kako se prijavite na tečaj?

Za prijavo na tečaj lahko izpolnite spletno prijavnico TUKAJ ali natisnete prijavnico, ki jo izpolnjeno pošljete na UNICEF Slovenija, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana, za Polono Greif, po e-pošti: polona.greif@unicef.si, ali po fax-u: 01 583 80 81.

Za več informacij lahko tudi pokličete na 01 583 80 78 (Polona Greif) ali pišite na polona.greif@unicef.si.

Prijave sprejemamo do zapolnitve razpoložljivih mest. Število udeležencev je omejeno.

Če se kljub oddani prijavi tečaja ne boste mogli udeležit, nam to čim prej sporočite ali še bolje: med sodelavci najdite zamenjavo. V kolikor se odjavite zadnje tri delovne dni pred tečajem, se, zaradi že nastalih stroškov, poravna 50 % kotizacije. V kolikor odjave ne sporočite, je potrebno poravnati celotno kotizacijo. Odjavo obvezno sporočite na e-mail polona.greif@unicef.si in ne po telefonu.